Monday 16 September 2013

Qyfte Qipriote në salcë domatesh

Këto qyfte përgatiten me verë të kuqe, hudër e erëzën qimnon andaj shija e tyre ndryshon plotësisht nga ajo e qyfteve tona tradicionale. Nëse nuk jeni skeptik/e për shijet e panjohura, ju preferoj t'i provoni. Unë zakonisht i servoj me pilaf të bardhë apo shpageta.

Prej enëve ju nevojiten: një enë e thellë plastike ku e përzieni mishin me përbërësit tjerë, një fërtere (tigan) ku i fërgoni qyftet, një tenxhere apo fërtere e thellë ku e përgatitni salcën dhe I shtoni edhe qyftet përfundimisht.

Përbërësit ushqimor:
Për qyfte ju nevojiten: 500 gr mish i bluar (i qingjit sipas reçetës origjinale por edhe i viçit bën), 2 copa bukë të thërrmuara, 3 thelba hudër të prera imët dhe të rrehura, 1 lugë e mesme (e reçelit) (lm) qinmon pluhur, 1 lm krypë, 1/2 lm biber i zi, 150-200ml verë e kuqe, vaj për fërgim (unë përdori vaj luledielli këtu).

Për salcë ju nevojiten: 2 qepë të prera imët, 2 kanaqe domate (rreth 500 gr të dyjat) apo një tegëll salcë domatesh (rreth 500gr), 1lm qimnon, 2 thelba hudër të grimcuara e të rrehura mirë, 1lm krypë, 1 lm vegetë apo çfarëdo mëlmese me shije perimesh të terura,1 - 2 lugë të supës (ls) vaj ulliri për fërgimin e qepëve, 200-250 ml verë të kuqe.

Unë i pëgatis në këtë renditje:

1. I prej qepët imët dhe i vë në enën ku do ta përgatis salcën bashkë me vajin e ullirit dhe filloj t'i fërgoj me krypë në temperature të ulët. Enën e mbylli me kapak dhe i përziej herë pas here - qëllimi është që të zbuten duke u fërguar por pa u djegur.

2. Për qyfte - i uli thërrmijat e bukës me verën e kuqe dhe kur ato të jenë lagur mirë ia shtoj të gjithë përbërësit tjerë. I përziej të gjitha mirë dhe i formoj qyftet në formë të topthave oval, rreth 4cm në gjatësi.

3. Qyftet i fërgoj në vaj deri sa të krijojnë shtresë ngjyrë kafe në të gjitha anët. I vendosi në një pjatë dhe kur kryhet fërgimi e largoj fërteren ku janë pjekur dhe i kthehem përgatitjes së salcës.

4. Qepëve që tani janë zbutur nga fërgimi, ju shtoj erëzat e i përziej mirë mbi zjarr e pastaj ia shtoj edhe të gjithë përbërësit e tjerë dhe vazhdoj ta ziej salcën deri sa të vlojë dhe të trashet paksa.

5. Salcës mësipër ia shtoj qyftet dhe i lë të zihen së bashku edhe nja 20 - 30 minuta deri sa unë e ziej pilafin dhe e përgatis tavolinën për të ngrënë.

Pas kësaj e hapi Bistro-në për familjen...Pijet i servojnë vetë...

No comments:

Post a Comment