Wednesday 2 October 2013

'Şiş kebap' si në Turqi




Këtu kam përdorur mish të bardhë pule por ju e zgjedhni mishin sipas shijes. Përveç mishit ju nevojiten: speca, qepë e këpurdha si dhe krypë, biber i zi, biber i kuq, vegetë, salcë domatesh, lëng limoni dhe vaj. E bëni gati edhe një enë të thellë ku do t'i vendosni mishin dhe të gjitha perimet e prera (mundësisht ena me kapak apo mund të përdorni 'cling film') si dhe shkopinjtë për skarë.

Fshehtësia e mishit të butë dhe shijoz qëndron në marinim - unë zakonisht e pastroj dhe e prej mishin në formë kubesh përafërsisht 2x2cm një natë përpara apo më së largu në mëngjes për pjekje në darkë. I vë në marinadën e përgatitur duke i pëzier vajin, lëngun e limonit, salcën e domateve (pak) krypën dhe mëlmesat e tjera dhe i lë të qëndrojnë gjatë natës në frigorifer dhe për këtë arsye përdori enën me kapak. Ndonjëherë edhe i blej të gatshme mëlmesat e kombinuara për mish në skarë.      

Sa për orientim: 1kg mish, 1/2 kg speca, 1/2kg qepë, 400-500 gram këpurdha kombinohen me 200ml vaj, 150 ml lëng limoni, 1lugë të mesme (lm) krypë, 1 lm vegetë, 1 lm biber të kuq, 1/2 lm biber të zi dhe 2 lugë të supës salcë domatesh.

Perimet i prej dhe ia shtoj mishit para pjekjes, i përziej të gjitha dhe i rendis në shkopinj si në foto. I pjeki në skarë jashtë apo nën grill në furrë duke i rrotulluar dhe lyer me marinadën e mbetur herë pas here.

Shumë të shijshme...

No comments:

Post a Comment